Dieta în ciroza hepatică are o importanță deosebită în ameliorarea simptomelor, prevenirea complicațiilor și încetinirea în evoluție a bolii. O dietă corectă și echilibrată este aproape la fel de importantă precum tratamentul medicamentos recomandat în ciroza hepatică.

peste tot în lume, nu doar în România, se constată o creștere fulminantă a cazurilor de boli de ficat. Netratate sau descoperite mult prea târziu, aceste pot ajunge în stadiul de ciroză hepatică. Adică stadiul evolutiv în care leziunile ficatului sunt ireversibile, deci organul nu se mai poate regenera.

Cauzele cirozei hepatice și stadiile de evoluție

Printre cele mai comune cauze ale cirozei hepatice se numără:

  • consumul excesiv de alcool;
  • alimentația bogată în grăsimi;
  • abuzul de medicamente;
  • infecția cu virusurile hepatitelor cronice B, C și D;
  • bolile metabolice (excesul de fier sau hemocromatoza, boala Wilson, galactozemia, tirozinoza etc.);
  • bolile vasculare (boala veno-ocluzivă).

 

Citește materialul integral pe csid.ro