O dietă echilibrată în principii alimentare, să facă mișcare, să nu fumeze, să nu consume alcool. Aceasta este descrierea stilului de viață sănătos, pe care Dr. Adriana Moțoc, medic primar boli infecțioase, Spitalul Clinic Boli Infecțioase și Tropicale “Dr. Victor Babeș”, București, îi sfătuiește pe pacienții cu boli hepatice să-l adopte, într-un interviu pentru platforma Hepat.ro.

Alt sfat este ca acești pacienți să corecteze alte boli care ar putea afecta ficatul, cum ar fi steatoza și steatohepatita non-alcoolică (frecventă în aceste vremuri).

Pericolele sezonului rece

Sezonul rece vine cu câteva pericole pentru pacienții cu hepatită, după cum a avertizat medicul: ”Vremea rece și umedă scade posibilitățile de mișcare, oamenii devin mai sedentari (risc de creștere în greutate). Iarna aduce frumoase sărbători (Crăciunul, Revelionul, sf. Ioan), foarte apropiate în timp și care, în cultura românească, sunt asociate cu un consum exagerat de alimente (mai ales, grăsimi animale, dulciuri) și alcool. Pentru pacienții cu afecțiuni hepatice, mai ales grave (ciroza), aceste excese pot decompensa boala.”

Postul, exces de glucide (făinoase, pâine)

În plus, în sezonul rece, pacienții cu afecțiuni hepatice trebuie să păstreze, potrivit specialistului, o alimentație echilibrată în principii (glucide, lipide, proteine), bogată în vitamine și adaptată nivelului de efort și bolilor asociate: ”Foarte mulți români țin post înainte de Crăciun, evitând total alimente de bază (carne, ouă, lactate) și consumând, de multe ori în exces, glucide (făinoase, pâine). Aceste persoane trebuie să fie atente să aibă un aport suficient de proteine din vegetale (ciuperci, soia, năut, nuci, unele semințe), altfel, organismul va consuma propriile proteine (din mușchi).”

Carnea de porc, aliment de bază, iarna

”În România, din cauza culturii (mai ales în mediul rural), carnea de porc devine un aliment de bază iarna, deși pacienții cu boli hepatice trebuie să prefere carnea de pește sau pasăre. În sezonul rece, se găsesc mai puține fructe și legume proaspete, totuși, pacienții cu boli hepatice trebuie să le consume zilnic. În fiecare zi, dar mai ales în sezonul rece, pacienții trebuie să mănânce conștient, să fie atenți la ceea ce mănâncă (calitatea alimentelor), la cât mănâncă (există riscul creșterii în greutate), la cum mănâncă (să nu mănânce seara după ora 19, să nu mănânce repede, etc.)”, a mai avertizat Dr. Adriana Motoc.

Pandemia de Sars-Cov19, multiple dificultăți pentru toți pacienții

Pandemia de Sars-Cov19 le-a creat tuturor pacienților cu boli cronice, inclusiv celor cu boli hepatice, dificultăți în monitorizare, tratament, îngrijire: ”Pacienții cu hepatite acute nu mai pot fi îngrijiți în spitalele de boli infecțioase, care se ocupă exclusiv de infecția covid, iar alte spitale, generale, nu îi îngrijesc, din cauza riscului epidemiologic. Pacienții cu boli hepatice cronice virale, îngrijiți la Boli Infecțioase, au acces mult mai restrâns la monitorizare și terapii antivirale, prezentând uneori decompensări ale bolii hepatice. Riscul de infectare cu Sars-Cov19, prin prezentarea pacienților cu hepatite la policlinici sau spitale (altele decât cele de Boli Infecțioase), nu este de neglijat.”

Evoluție severă la pacienții cu boli hepatice

Iar pericolele nu se opresc aici, potrivit medicului: ”Covid poate evolua mai sever la pacienții cu boli hepatice, iar medicația folosită (Remdesivir, Dexametazona, Tocilizumab) poate agrava boala hepatică, mai ales, în cazul ciroticilor. Singura soluție viabilă de rezolvare a acestei situații este vaccinarea populației și, mai ales, a pacienților cu boli hepatice cronice.”